18 de gener, 2010

Megalitisme a Sant Boi?


Cada vegada estic més convençut que a Sant Boi va existir una cultura megalítica abans de la presència dels ibers. No sóc arqueòleg i ni un especialista en la matèria; simplement, un curiós-estudiós del seu entorn immediat, però crec que no és agosarat afirmar que atenent a la similitud de les restes localitzades en altres racons de Catalunya i de la península Ibèrica que a Sant Boi hi han restes arqueològiques megalítiques.

“Y a las pruebas me remito...”. Tal com us informava en el meu post “Les misterioses roques del Montbaig” a la nostra muntanya màgica i icona palpable de la nostra població –el Montbaig-, he localitzat una gran quantitat d’inscultures a sobre de lloses rocalloses de llicorella que han sorprès als arqueòlegs i tècnics de patrimoni tan municipals com de fora als quals els he mostrat aquestes troballes.

Les inscultures “són gravats en forma de cassoletes i reguerons i formes pre-geomètriques damunt roques o lloses, amb intencionalitat encara no del tot coneguda, molt possiblement màgico-religiosa, o de senyalització del territori”.

En el cas de la muntanya del Montbaig (anomenada també Sant Ramon), la gran majoria són grans cassoletes en formes irregulars, còniques o rectangulars excavades en afloraments rocallosos (veure la presentació inferior). Però també he trobat enormes lloses –sospitoses d’haver format part d’algun dolmen- amb petites cassoletes rodones que l’amic i geòleg, Josep Maria Cervelló, em va assegurar que eren clarament antròpiques i no tenien res a veure amb les processos d’erosió (a dalt d’aquest text en teniu una mostra fotogràfica). Molt probablement, aquestes lloses pertanyien a algun conjunt fet per l’home que han estat reaprofitades al llarg dels segles davant de les necessitats de construccions rurals amb pedra seca.

Com us deia abans, a Catalunya hi han exemples molts semblants als de Sant Boi. Us recomano que veieu el magnífic bloc d’en Jordi Casamajor-Gravats Rupestres, on ens presenta casos molts similars al de Sant Boi i que són de zones etiquetades tradicionalment com a “megalítiques”.

Un altre possible cas de troballa megalítica a Sant Boi seria l’anomenat Menhir del Llor que es troba dipositat en els jardins del Museu de Sant Boi.


6 comentaris:

Gabriel ha dit...

Un apunt molt interesant.
Més enllà de les Mines Pre-històriques de Gavà; crec que encara hi ha molt per investigar en aquest període històric en la Comarca i prova d'això és aquest post encertat que has escrit.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Molt interessant. Si s'avança en el seu coneixement ja ens ho faràs saber.

elmarge ha dit...

Gabriel: Doncs si.... hi ha molt per descobrir a la nostra comarca... Més del que pensem.

Xiruquero-kumbaià: Gràcies pels teus comentaris. Farem el que poguem...

Kuanum! ha dit...

Hi ha publicats dos exemples d'inscultures a llocs propers: al puig de Sant Antoni (es pot trobar a Internet) i al Puig Castellar de Sant Vicenç (en aquest cas és una publicació antiga de l'enyorat Josep Barberà).

Les fotos que mostres a dalt de l'escrit em semblen fetes amb barrina en èpoques històriques i les que es veuen a baix van ser identificades com a forats per a encastar-hi pals per aguantar cabanes de fusta d'època ibèrica en una tesi que es va fer fa anys sobre el poblament ibèric i romà del Baix Llobregat.

Cordialment,

Josep Maria Solias

Kuanum! ha dit...

Oops, Ara he vist que la notícia de la roca gravada de Sant Antoni ja l'havies publicat al blog l'any 2008.

JM Solias

elmarge ha dit...

Josep Maria, és un gran honor que facis comentaris en el meu bloc (tinc una gran admiració a tu i a la teva dona Juanamari). He afegit una foto més d'una altre llossa propera a les altres.
El tema de les barrines ho he consultat amb gent que sap com son i com pots veure en aquesta nova foto, tenen diàmetres diversos i tenen un desgast evident.
I pel que comentes dels forats que servien per encastar el pals de les cabanes, en dos casos podria tenir una certa lògica però en els 6 altres crec que no, degut a la forta pendent on estan ubicats. És una opinió d'un que no és especialista en el tema ni arqueòleg. Amb la Juanamari ja havien parlat d'aquesta possibilitat.
Salutacions cordials.