21 de juliol, 2009

15 propostes per fer turisme al Baix Llobregat per vacances (I)


Per un motiu o altre, feu vacances al Baix Llobregat? Doncs encara que algú no s’ho cregui, n'hi han moltes coses interessants per veure i visitar (espais naturals, patrimoni històric, museus... ) a part de fruir de forces quilòmetres de platja.

La nostra comarca ofereix moltes possibilitats de visites turístiques per anar a peu, amb bicicleta, amb transport públic i amb cotxe particular. I moltes d’aquestes visites són gratuïtes i es pot anar amb nens. He fet una selecció personal de 15 propostes, però n’hi han moltes més:

1. Ermita de Sant Ramon i Parc Forestal Montbaig (Sant Boi de Llobregat)
Magnífic mirador natural del Delta del Llobregat, el Garraf, l’Ordal i de Collserola. L’ermita es troba en el cim de la muntanya del Montbaig i el terme santboià d’aquesta muntanya és un parc forestal on trobareu una interssant vegetació i construccions de pedra seca recentment recuperades. (+info)

2. Castell de Cornellà (Cornellà de Llobregat)
En un temps de la Edat Mitjana en el que el Baix Llobregat era frontera hi havia castells que vigilaven els camins i els passos, el castell de Cornellà vigilava el pas de l’antic Camí Ral que venia de Barcelona i travessava el riu per Sant Boi en direcció a Vilafranca del Penedès. El castell de Cornellà –engolit totalment per la ciutat- us deixarà bocabadats. (+info)

3. Mines prehistòriques de Can Tintorer (Gavà)
La visita a les Mines Prehistòriques de Gavà us provocarà una agradable sorpresa al veure uns dels jaciments arqueològics més misteriosos i espectaculars d’Europa (no exagero, de veritat). Són, de fet, el conjunt miner amb galeries més antic d'Europa, un referent del coneixement del neolític arreu del món.Van començar a excavar-se fa aproximadament 6000 anys i se'n va realitzar l'explotació durant més de 1000 anys. L'únic objectiu d'aquesta enorme explotació minera era l'extracció de variscita, un mineral de color verd utilitzat per fer joies. Una instal·lació museogràfica de primera amb espectaculars audiovisuals i amb un reproducció visitable d’un tram de mina us ajudarà a conèixer la importància d’aquest lloc. (+info)

4. Cripta de l’església i edificis modernistes de la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló)
Una de les millors obres d’Antoni Gaudí i una de les joies de l’arquitectura modernista a nivell internacional es troba al Baix Llobregat: La Cripta de l’església de la Colònia Güell. La visita es pot complementar amb la visita pels carrers de l’antic poble de la Colònia Güell ple de construccions de cases i edificis modernistes. Un racó del Baix Llobregat que és un veritable oasi de pau i tranquil·litat. (+info)

5. Torre del Baró (Viladecans)
La Torre del Baró us sorprendrà. És un gran casal fortificat medieval originari del s. X construït amb la característica pedra vermella de l’anomenat Garraf Vermell i que antigament va ser la seu de la jurisdicció medieval de la Quadra de Viladecans depenent de l’antiga Baronia de l’Eramprunyà. (+info)

6. Espais Naturals del Delta del Llobregat (Gavà-Viladecans-El Prat de Llobregat i Sant Boi de Llobregat)
Visitar els espais naturals del Delta del Llobregat es retrobar-se amb el paisatge ja perdut d’altres zones del delta i es la millor manera d’estar en contacte amb la fauna salvatge que des de segles ha habitat aquestes contrades. Molts dels recorreguts per aquests espais us permetran una còmoda observació de la fauna amb prismàtics des d’aguaits especialment preparats. Una agradable sorpresa en un territori fortament humanitzat. (+info)

7. Termes Romanes i Can Torrents (Sant Boi de Llobregat)
Les Termes Romanes del segle II d.c.de Sant Boi és una de les joies patrimonials del passat romà al Baix Llobregat. Una interessant instal·lació museogràfica amb maquetes i plafons ens endinsaran en com funcionaven aquestes instal·lacions que eren tan importants pels romans. La visita es pot complementar amb la visita pel nucli antic de Sant Boi i al Museu de Sant Boi a les dependències de Can Torrents, i en el futur, a Can Barraquer on va morir en Rafael Casanova. (+info)

8. Castell d’Eramprunyà i l’Ermita de Brugués (Gavà)
El castell d’Eramprunyà i l’ermita de Brugués estan enclavats en un dels racons més espectaculars des del punt de vista geològic del Parc Natural del Garraf. L’origen del castell es remunta al s. X i va ser la seu d’una important baronia medieval i peça clau en la defensa i vigilància de l’antiga frontera medieval de la Marca Hispànica. Una excursió de muntanya molt recomanable per fer des de la bella ermita romànica de Bruguers. (+info)

9. La Pleta, Vallgrassa i el Parc Natural del Garraf (Begues)
El paisatge del Parc Natural del Garraf és únic, i bona part de parc es troba a la comarca del Baix Llobregat. El centre d’interpretació de parc situat a la masia modernista de La Pleta i el centre d’art experimental situat a la masia de la Vallgrassa són dos llocs del terme de Begues idonis per conèixer i endinsar-nos en aquest espai natural. (+info)

10. Coves del Salnitre i nucli antic de Collbató (Collbató)
Les Coves del Salnitre és una de les meravelles naturals de la comarca i estan enclavades en una altre meravella natural: Montserrat. La seva visita és una veritable aventura i no us deixarà indiferent. És molt recomanable aprofitar aquesta visita per passejar també pel nucli antic de Collbató. Des de la cova també es pot fer la excursió de muntanya fins a la Santa Cova de Montserrat. (+info)

11. Sant Salvador de les Espasses (Esparraguera)
Una excursió magnífica en un paisatge únic i espectacular amb la omnipresència del massís de Monserrat. Un racó ple d’història i veritable niu d’àguiles. (+info)

12. Monestir romànic de Sant Ponç (Cervelló-Corbera de Llobregat)
Sant Ponç és una de les grans joies del romànic català del s. XI. Un monestir enclavat en l’Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de l’Ordal. Un lloc únic que transmet pau i serenor. Xucleu la energia positiva que us pot transmetre les oliveres centenàries del seu voltant, abraceu-les. (+info)

13. Església romànica de Santa Maria de Cervelló i Castell de la Baronia de Cervelló (Cervelló)
Un racó màgic ple d’història en un entorn natural preciós amb vistes al Puigvicenç, una de les muntanyes més significatives de l’Ordal. Un lloc molt recomanable pels que busqueu un lloc de pau i serenor en un racó on el romànic de Sant Maria construït amb pedra vermella no us deixarà indiferent. El castell, destruït per Felip V, va ser el centre d’unes de les més poderoses baronies de Catalunya. (+info)

14. El Montpedrós i el Castellnou de Cervelló (Santa Coloma de Cervelló)
El Montpedrós és una de les muntanyes més característiques que formen part de l’horitzó del Delta del Llobregat. Juntament amb el Montbaig, el Fustera i el Pi d’en Cartró formen una serralada litoral que són els contraforts del massís del Garraf-Ordal. Una excursió a aquest lloc us donarà la satisfacció d’unes vistes excel·lents a les Muntanyes de l’Ordal, a Collserola i a la Vall Baixa del Delta del Llobregat, però alhora podreu contemplar la misteriosa “Roca Sagrada”, la Toratxa (la resta més evident de l’antic Castellnou de Cervelló) i l’ermita de Sant Antoni envoltada d’un entorn molt agradable. (+info)

15. Museu de les Eines de Pagès i Ermita del Remei (Sant Climent de Llobregat) Aquest museu és una veritable joia etnogràfica amb eines i màquines que formen part d’un passat que ja comença a ser llunyà en el nostre entorn. A pesar de que bona part de les peces necessitem una urgent restauració perquè és un museu creat per voluntaris i que per tant, necessitaria la intervenció de les autoritats competents, moltes peces són magnífiques com són la col·lecció de premses de vi del s. XVII i XVIII. El museu està enclavat en l’edifici gòtic de l’antiga rectoria de l’església parroquial de Sant Climent on podrem admirar el campanar d’estil romànic. Aprofiteu aquesta visita per fer una petita excursió fins l’ermita del Remei, un encantador racó ple de pau i serenor. (+info)

8 comentaris:

Buscador d'Indrets. ha dit...

MOLT INTERESSANT!!!! APUNTEM A LA LLISTA!!! GRÀCIES!!!

Ricardo ha dit...

Moltes gràcies pel complet treball que has fet. La veritat és que té una pinta fantàstica.

Una abraçada

jmcervello ha dit...

Totes les propostes encertades!
Te'n proposo una altra a Esparreguera: Colònia Sedó,Santa Maria del Puig i ermita de Santa Margarida del Cairat: colònies industrials ( amb museu), romànic i vistes al congost del Llobregat!
Ruta a peu, millor en bici i si fa mandra o massa calor en cotxe per pista i carretera .
Va una altra: Olesa de Montserrat, ermita de Sant Pere Sacama, una petita joia romànica en un entorn geològic. No perdre's la formació de Roques Blaves ( pissarres triturades per la falla nord del Vallès-Penedès), i el majestuós viaducte del tren, passada l'estació d'Olesa de la RENFE, direcció de Vacarisses.
Bon estiu.

elmarge ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris... Evidentment, com diu en Josep Maria Cervelló, hi han moltes propostes més... Aquest és el primer post de propostes... en faré més... Hi ha molt per descobrir al Baix Llobregat!!!

Gabriel ha dit...

Benvolgut Xavier:
Felicitats pel post...M'ha agradat molt, està molt bé.
Dels tres blocs que tinc (Nàufragiobrer, Escrits del fum i Lletres i paisatges...) he aprofitat per fer una mica d'autobombo del teu magnífic post en el següent bloc:
http://lletresipaisatgesdelbaix.blogspot.com/2009/08/propostes-estiuenques-pel-baix-segons.html

Per la part que em toca no em puc queixar...Has fet menció a la Colònia i al Montpedrós...
Com molt bé diu en JM Cervelló potser falten alguns llocs...
Jo et suggereixo el Museu Agbar de Cornellà, la Rajoleta -Pujol i Baucis d'Esplugues, Sta.Creu d'Olorda de Molins de Rei, La Ruta Jujol de St.Joan Despí...
Bé, estarem pendents de la segona part.
Bona feina, ànims, endavant!
T'animo a fer un cop d'ull al meu bloc sobre petits apunts i descobriments comarcals. És un blog molt senzillet i com que el teu post m'ha semblat tot una troballa he decidit compartir-ho amb la resta de mortals.
També t'animo a que tinguis l'honor d'estrenar el casillero de seguidors del bloc.
Una salutació i bon estiu!

Gabriel ha dit...

Eiii, que no he copiat l'enllaç bé:
blog:
http://lletresipaisatgesdelbaix.blogspot.com

Josep Puigdengolas ha dit...

Moltíssimes gràcies!! Els que ens quedem per aquí t'ho agrairem :) Sempre queden indrets per descobrir, pero molt aprop que hi siguin.

Galderich ha dit...

Si senyor, d'això se'n diu promocionar una comarca molt mal tractada i que guarda autentiques joies!