26 de març, 2009

La “desgavellada” Creu de Can Salgado.



En el terme de Santa Coloma de Cervelló existeix una curiosa creu de muntanya que el vandalisme provocat per uns brètols l’han desgavellat. La creu està situada en el cim d’un turonet (121,9 m) que vigila la cruïlla que formen els camins de can Codina (un camí que connecta, a l’alçada del mas de can Codina amb el camí del Llor a Sant Boi amb la carretera d’accés a la urbanització “Cesalpina” a Santa Coloma) i el de can Salgado (Camí que neix a les Cases del Llor a Sant Boi). En aquest cruïlla també està l’entrada de l’imponent mas de can Salgado.
El topònim Salgado és originari de Galícia. Jacinto Salgado era un militar de les tropes borbòniques de Felip V que va intervenir a la Guerra de Successió i que va rebre, com a premi i botí de guerra, la Torre Forès, una masia del segle XVII que a partir de llavors es va dir can Salgado (a pesar del que digui rètol de la entrada que indica “Mas Terra Alta”).
Cal assenyalar, abans de res, que l’últim tram del Camí de can Salgado que arriba a aquesta cruïlla és molt interessant: es tracta d’un camí que no s’ha arranjat amb maquinària i conserva les antigues travesseres de pedra que s’utilitzaven antigament per evitar l’erosió dels camins amb pendent. En aquest tram també poden observar un interessant mur de contenció del camí, fet amb pedra seca de llicorella.
El que queda de la creu -molt probablement més devastada en aquests moments del que es veu en aquestes fotografies fetes l’any 2005- no indica que sigui una creu molt antiga. Es probable que, per la ubicació a la partió dels termes de Sant Boi i Santa Coloma, aquesta creu substitueixi a alguna antiga creu de terme que van destruir altres avantpassats dels brètols d’avui en dia (Quina mania s’ha tingut sempre en destruir les creus de terme!). El lloc on s’ubica és, avui en dia, un bosc descontrolat de pins blancs força impenetrable; però en temps no molt llunyans, devia ser un lloc amb força visibilitat ja què el turonet devia d’estar del tot conreat de vinyes, atesa l’abundància d’interessants marges de pedra seca fets amb llicorelles i pedres de torturà.

4 comentaris:

Joan Vendrell i Campmany ha dit...

Només una persona frustada, orfe de valors, analfabeta, desequilibrada per l'ús abusiu de l'alcohol i la droga, pot manifestar la seva impotència i la seva fefaent condició de piltrafa humana, cometent actes com aquest.
Un orgull de fill pels seus pares.

lespiell ha dit...

A veure si l'ajuntament se'n fa càrrec. O qui sigui. Quin mal gust a la boca, aquesta gent!

elmarge ha dit...

La veritat és que la creu de Can Salgado està en una finca privada i és difícil que l'ajuntament de Santa Coloma de Cervelló pugui actuar en aquest lloc sense el permís de la propietat si no hi ha una cessió d'ús per part d'aquesta.
Però desgraciadament el vandalisme i "els orgullosos fills dels seus pares" com diu en Joan, sempre existiran...

Vicenç Bon ha dit...

Entro tard, però voldria manifestar les meves reticències respecte a l'actitud, al meu entendre de nedar i guardar la roba (com sempre) de l'Església, respecte a la salvaguarda de la llengua. És prou cert el que dius del bisbe castellonenc, i també del rector de Sant Boi, però hi ha teories prou fonamentades que els rectors, mantenint el català a un cert nivell a les seves parròquies, contribuïen a consolidar un estat de diglòssia, que és el que es pretenia.