05 d’octubre, 2008

Mostra d’eines del passat agrícola del Prat




He tingut l’ocasió de veure aquest cap de setmana una extraordinària mostra d’eines, estris i carruatges que formaven part del passat agrícola del Prat. Aquesta mostra la organitza en Jaume Puig a Cal Pere del Joan Pau del Prat (la casa dels seus pares); i ell ha restaurat -amb la col·laboració d'Àngel Casalsd’una manera molt acurada i professional cadascuna de les eines, màquines i carruatges de la mostra; elements que fa temps formaven part del paisatge diari a tots els pobles del Delta del Llobregat. La mostra fa molt de goig veure-la i només es pot veure uns determinats dies a l’any. En Jaume Puig complementa la mostra amb fotografies antigues on es veu l’ús dels estris agrícoles i dels carruatges, fent palesa la importància que tenia l’agricultura al Prat; també posa rètols amb els noms que s’utilitzaven a Prat per a cada eina i per a cada estri (fins i tot, en Jaume, em comenta que les carxofes en tenien diversos noms per determinar les teves tipologies i mesures). En Jaume va fer de pagès fins els 32 anys, però el procés d'expropiació de les terres de la seva família pel desviament del riu Llobregat va provocar que estudiés una carrera universitària i que fes oposicions (avui en dia treballa en l'administració). La mostra és un treball etnogràfic de primera que té un valor enorme per l’esforç que ha comportat i que és un veritable homenatge als pagesos del Prat i de tot el Delta –“la gent de fang”-.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Xavier, m'ha semblat un lloc molt interessant. Te prec tinguis l'amabilitat d'indicar-me alguna de les dates en la qual podria visitar-lo. Gràcies.
Moltes salutacions

elmarge ha dit...

Ricardo,

Malauradament aquest cap de setmana ha acabat aquesta mostra particular. Sembla ser que només es fa entre els últims caps de setmana de setembre i el primer de l'octubre. Pel proper any prometo tenir informat.
Salutacions,

Mingo ha dit...

Tres fotografias excelentes, me encantan los estris y las herramientas del campo, me transporta a otros tiempos.A ver si el año que viene nos dás información con tiempo suficiente como para ir a visitarlos. Un abrazo!

Anònim ha dit...

Em sembla una iniciativa molt interessant! Que pena que ens ho haguem perdut. Esperarem a la propera cita!