15 de juliol, 2008

Franges

Com cada any, els programes d’inserció laboral que gestiona CORESSA (la empresa municipal de l’ajuntament de Sant Boi de Llobregat) col·laboren en el manteniment de les franges contra incendis de la nostra ciutat. Les franges contra incendis són fonamentals per a la prevenció i la seguretat dels nuclis habitats de les ciutats i pobles que es troben tocant a les zones forestals. Jo porto diversos anys treballant a CORESSA com a director del programa Taller d’Ocupació; i aquest programa té un parell de mòduls d’alumnes-treballadors de tasques forestals que col·laboren fent pràctiques de la seva especialitat en aquesta important tasca. És una feina dura: s’han de suportar altes temperatures sota roba i elements de seguretat que semblen armadures ja que la feina també és perillosa.
I com cada any, afloren de nou els elegants i majestuosos marges de pedra seca amagats per una vegetació que brota amb força any rera any (i aquest any, deu ni do com a brotat amb les pluges). I afloren moltes coses més del nostre patrimoni històric i natural: barraques, pous, cisternes, cups de vinya, etc... De fet, CORESSA ha informat els darrers cinc anys de més de 70 troballes arqueològiques al Museu de Sant Boi que han permès tenir un major coneixement de la història i del patrimoni històric de la nostra ciutat en l’àmbit de les seves muntanyes.
Però malauradament, també es troben molts abocaments nous o antics de runes, de plàstics, de cotxes, de matalassos... i de tot el que us pugueu imaginar i més. Tots aquests abocament són inventariats i es passa la informació al departament de medi ambient perquè planifiqui la seva retirada i tancament. Sovint es troben també cotxes i motos abandonats (en molts casos robats) dels quals s’informa a la Policia Local per a la seva retirada. En fi, que no només es treu herba sinó que també es fa feina transversal d’informació municipal que també és important per a la ciutat.

2 comentaris:

Mingo ha dit...

Estoy completamente de acuerdo con estos trabajos, pero si en lugar de ser franjas contra incendios, fueran en su totalidad, los bosques estarian limpios y no correrian peligro de incendio, porque recuerdo cuando era niño que el ganado pasturaba por el monte y personas que recogian la leña que habia suelta tambien por el monte y en cambio ahora está todo prohibido y los caminos con cadenas, etc.etc.Saludos!

elmarge ha dit...

Hola Mingo.
Las franjas contra incendios exigen de una limpieza de sotobosque más intensa para eviatar la propagación del fuego y para que los bomberos puedan actuar.
CORESSA también limpia y aclara, con criterios de gestión sostenible forestal,los bosques de propiedad municipal del Parc Forestal Montbaig, de can Palós, de la Roca Negra y de can Totussaus. También se limpia rieras y solares sin edificar de propiedad también municipal. Es una trabajo que no se ve pero es imprescindible para nuestra ciudad.
Saludos.